Whiplash – Wat is het en waar heb ik recht op?

31 mei 2023

Van alle letselschadegevallen in Nederland is whiplashletsel één van de meest voorkomende letsels. Veel mensen krijgen er dus mee te maken. Maar wat houdt een whiplash eigenlijk in, wat zijn de mogelijke gevolgen en hoe moet je ermee omgaan? We geven er graag antwoord op. Wil je meer weten, of zoek je juridische hulp bij het verhalen van uw letselschade? Neem dan contact op met dé letselschadespecialist: LetselDirect.

Wat is een whiplash?

Een whiplash kan ontstaan wanneer uw hoofd met kracht eerst naar achteren en meteen daarna naar voren wordt geduwd. De aanleiding is meestal een kop-staartbotsing. Deze plotselinge snelle bewegingen van het hoofd kunnen leiden tot whiplashletsel.

Ieder jaar worden in Nederland ongeveer 20.000 mensen het slachtoffer van een ongeval, waarbij ze een whiplash oplopen. Bij een deel van deze mensen ontstaat een beeld met langdurige, soms zelfs chronische klachten. De Whiplash Stichting Nederland schat het aantal slachtoffers met chronische whiplashklachten op 100.000.

Whiplash schadevergoeding

Welke klachten ervaar je na een whiplash?

Typische whiplashklachten bestaan uit hoofdpijn en pijn in de nek. In sommige gevallen kunnen aanvullende klachten ontstaan, tintelingen, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gezichts- en gehoorproblemen. Als deze klachten langer aanhouden, wordt gesproken van het post-whiplashsyndroom.

De genoemde klachten kunnen leiden tot forse beperkingen, zoals arbeidsverzuim, beperking van de mobiliteit en de zelfredzaamheid en mentale klachten, zoals een depressie.

Welke behandelingen zijn effectief voor een whiplash?

Er is in de loop der jaren veel onderzoek gedaan naar effectieve behandelmethoden bij whiplash. Daaruit komt een eensluidend beeld naar voren van het effect van een activerende aanpak. Hoewel mensen met pijnklachten doorgaans geneigd zijn rust te nemen, is het bij een whiplash goed om zoveel mogelijk in beweging te blijven. De fysiotherapeut kan daarbij enorm behulpzaam zijn.

In de letselschadebranche zijn gespecialiseerde hulpcentra actief die gespecialiseerd zijn in de behandeling en re-integratie van whiplashslachtoffers.

Schadevergoeding na een whiplash

De veroorzaker van het ongeval is aansprakelijk voor de gevolgen ervan. De eventuele schade, waaronder de letselschade van het slachtoffer, zal door de (verzekeraar van) de veroorzaker moeten worden vergoed. De schade die bij aansprakelijkheid moet worden vergoed omvat doorgaans onder andere medische kosten, verlies van inkomsten en smartengeld.

Het probleem bij whiplash is dat er meestal geen zichtbare afwijkingen zijn te zien bij lichamelijk onderzoek. Daardoor is sprake van moeilijk objectiveerbaar letsel. Dat maakt het lastig om aan te tonen dat de klachten reëel zijn en een gevolg van het ongeval.

Wat te doen na een verkeersongeval?

  • Vul het schadeformulier zo volledig mogelijk in samen met de andere bestuurder.
  • Noteer de gegevens van de andere partij en diens verzekeringsgegevens.
  • Maak foto’s van de plaats van het ongeval als bewijsmateriaal. Denk hierbij aan de beschadigde voertuigen, eventuele verwondingen en de situatie ter plaatse.
  • Verzamel getuigenverklaringen en noteer de gegevens van getuigen.
  • Bezoek de huisarts of het ziekenhuis om uw letsel te laten behandelen en te laten vaststellen in uw medisch dossier. De documentatie van de huisarts dient als bewijs voor de opgelopen schade.
  • Houd de uitgaven die verband houden met het letsel goed bij, zoals onder andere kosten voor medicatie of reiskosten.

Waar vind ik juridische hulp?

Het is verstandig gespecialiseerde rechtshulp in te schakelen, bij voorkeur van een letselschadeadvocaat. Bij LetselDirect wordt u geholpen door topspecialisten op het terrein van het letselschaderecht.

Wilt u uw zaak aan ons voorleggen? Neem dan vandaag nog contact met ons op.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.