In Nederland raken jaarlijks ruim 430.000 personen betrokken bij een verkeersongeval. Vaak zijn hier niet enkel de betrokken bestuurders slachtoffer van. Ook iedereen die als passagiers in de voertuigen aanwezig was kan te maken krijgen met de zeer uiteenlopende en ingrijpende gevolgen ervan.

Bent u als passagier van een auto of motor betrokken geraakt bij een verkeersongeval? In tegenstelling tot de bestuurder hebt u als passagier bijna altijd recht op een schadevergoeding. Zelfs wanneer de bestuurder van het voertuig waar u in zat verantwoordelijk is voor het ongeval. Passagiers kunnen namelijk altijd aanspraak maken op de WA-verzekering van de bestuurder of van de wederpartij. Een bestuurder die zelf schuld heeft aan het ongeval, kan zijn schade niet verhalen op een WA-verzekering.

Hoe zit dit precies?

Waarom kunt u als passagier wel bijna altijd aanspraak maken op een schadevergoeding? Dat komt omdat de Nederlandse wet u aanmerkt als schuldloze in- of opzittende. Ook als er meerdere verkeersdeelnemers bij het ongeval betrokken zijn en er getwist wordt over de schuldvraag, mag u daar als passagier niet de dupe van worden. Voor dit soort gevallen is een beroep op de Schaderegeling schuldloze derde mogelijk. Volgens deze regeling hoeft u niet te wachten totdat er uitsluitsel is over de schuldvraag van de bestuurders, maar kunt u uw schade direct claimen bij een van de betrokken WA-verzekeringen.

Hoewel passagiers in de regel nooit aansprakelijk zijn voor een ongeval, kan er wel een bepaalde mate van eigen schuld bestaan als het gaat om de hoogte van de schade. Dat is het geval indien u zichzelf niet voldoende beschermd hebt in het verkeer, door bijvoorbeeld geen autogordel of helm te dragen. Een verzekering betaalt in dat geval niet uw volledige schade, maar slechts een gedeelte ervan. In de meeste gevallen is dit echter nog steeds meer dan de helft van de door u geclaimde schade.

Passagiers hebben meerdere opties

Een passagier die betrokken raakt bij een verkeersongeval kan bijna altijd aanspraak maken op een schadevergoeding. Er zijn verschillende partijen waar u uw schade bij kunt verhalen:

– De WA-verzekering van uw bestuurder, indien het ongeval aan zijn schuld te wijten is;
– De WA-verzekering van een aansprakelijke wederpartij;
– De SVI, indien de bestuurder deze extra verzekering heeft afgesloten.

Een SVI, oftewel een Schadeverzekering inzittenden, is in Nederland niet verplicht, maar is zeker aan te raden. Een dergelijke verzekering – die relatief goedkoop is – kan veel problemen voorkomen, aangezien de schuldvraag geen rol speelt bij het claimen van uw schade. Alle door u daadwerkelijk geleden schade wordt door de SVI vergoed. Ook de bestuurder zelf kan aanspraak maken op een vergoeding uit de SVI.

Wat betekent dit voor u?

Welke verzekering u als passagier ook aanschrijft, als de claim in behandeling wordt genomen, vergoedt de verzekering na een verkeersongeval al uw letselschade en materiële kosten die in direct verband staan met het ongeval. Schadeposten die voor vergoeding in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld medische kosten en inkomensverlies. Daarnaast kunt u ook rekenen op een vergoeding van de kosten voor huishoudelijke hulp en op smartengeld.

Schade claimen

Wanneer u uw schade claimt bij de WA-verzekering of SVI, treedt deze verzekeraar op als wederpartij. De verzekeraar wil natuurlijk zo min mogelijk uitkeren, terwijl u zoveel mogelijk van uw schade vergoed wilt zien worden. Daarom adviseren wij u om bij het claimen van uw schade de hulp in te schakelen van de gespecialiseerde letselschadeadvocaten van Letseldirect. Dan hoeft u zich niet zelf te buigen over de ingewikkelde berekening van uw daadwerkelijke schade. Bovendien bent u dan zeker van een maximale

letselschadevergoeding. Maakt u zich geen zorgen over de kosten van deze juridische bijstand. Ook deze vallen onder uw claim!

Wij bieden kosteloze juridische hulp

Bent u als passagier betrokken bij een verkeersongeval? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag wat uw mogelijkheden zijn en geven wij u uitvoerig advies.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.