Jaarlijks raken meer dan 430.000 personen betrokken bij een verkeersongeluk. Ongeveer 130.000 mensen belanden zelfs op de afdeling spoedeisende hulp van het ziekenhuis [1].

Een verkeersongeval kan verstrekkende en langdurige gevolgen hebben. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u als gevolg van een whiplash (tijdelijk) niet meer kunt werken of noodgedwongen een huishoudelijke hulp in moet schakelen. Dit kan tot behoorlijke financiële schade leiden. Indien een ander aansprakelijk kan worden gehouden voor het verkeersongeval, dient deze persoon alle schade die u hierdoor lijdt volledig te vergoeden.

Aansprakelijkheid bij verkeersongevallen

De beoordeling van aansprakelijkheid bij aanrijdingen in het verkeer gebeurt op basis van de algemene verkeersregels. Indien de ander een verkeersfout heeft gemaakt, is deze persoon aansprakelijk voor de gevolgen van het verkeersongeval. Bij voorrangsfouten, bijzondere manoeuvres of achterop-aanrijdingen is daarom al snel duidelijk wie aansprakelijk is. Helaas is de situatie niet altijd zo duidelijk en dan zal op basis van nader onderzoek beoordeeld moeten worden wie een fout heeft gemaakt.

Bijzondere regels voor fietsers, voetgangers en kinderen

Vanwege hun kwetsbaarheid geeft de wet aan mensen zonder voertuig, zoals fietsers en voetgangers, extra bescherming. Als voetganger of fietser hebt u altijd minimaal recht op 50% van de schade, ook als het ongeluk door eigen schuld is veroorzaakt. Hierop bestaat slechts één uitzondering, namelijk overmacht. Gelukkig is hiervan niet snel sprake.

Kinderen onder de veertien jaar zijn als jonge, onervaren weggebruikers extra kwetsbaar in het verkeer en genieten daarom extra bescherming. Bij een verkeersongeval met een auto, motor of vrachtauto, krijgt een kind altijd 100% van de schade vergoed. Ook als het kind zélf onvoorzichtig of onoplettendheid is geweest, krijgt het de volledige schade vergoed.

Eenzijdig verkeersongeluk of eigen schuld?

Hebt u schade opgelopen door een ongeluk waarbij geen andere verkeersdeelnemers betrokken waren, bijvoorbeeld omdat u met de auto tegen een boom bent gereden? Of hebt u schade door een ongeval dat u zelf hebt veroorzaakt? Dan biedt een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) uitkomst. Indien u een dergelijke verzekering hebt afgesloten bij uw autoverzekering, hebt u ondanks dat u niemand anders aansprakelijk kan stellen, toch recht op volledige vergoeding van de schade. Deze verzekering neemt uw schade in behandeling alsof er wel een aansprakelijke partij betrokken is bij het ongeval en berekent vervolgens op die manier de schade.

Wij bieden kosteloze juridische hulp

Hebt u te maken met letselschade als gevolg van een aanrijding? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we graag wat uw mogelijkheden zijn en geven we u uitvoerig advies.

 

[1] Fonds Slachtofferhulp Magazine, augustus 2020, jaargang 10, p. 12.  

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.