Emotionele schade, ook wel immateriële schade genoemd, kan onderdeel zijn van uw schadevergoeding. De aansprakelijke partij dient deze kosten aan u te vergoeden, maar vaak is het lastig om deze emotionele schade in geld uit te drukken.

Immateriële schadevergoeding volgens de wet

Volgens artikel 6:96 BW heeft men recht op vergoeding van vermogensschade en ander nadeel. Onderdeel van dat ‘ander nadeel’ is de immateriële schadevergoeding, ook wel smartengeld genoemd. Op basis van artikel 6:106 BW wordt deze schade bepaald naar de maatstaven van billijkheid. Daarmee vormt de immateriële schadevergoeding een uitzondering op het beginsel van volledige schadevergoeding. Vermogensschade wordt immers in principe volledig vergoed, terwijl immateriële schade slechts wordt vergoed naar billijkheid. Voorbeelden van immateriële schade Immateriële schade is een breed begrip, dat nergens in de wet precies wordt gedefinieerd. Hier volgen een aantal voorbeelden van immateriële schade:

· Psychisch letsel, bijvoorbeeld een depressie door de gevolgen van een ongeval;

· Gederfde levensvreugde, bijvoorbeeld doordat men niet meer voor zichzelf kan zorgen;

· Gedwongen stoppen met bepaalde hobby’s, bijvoorbeeld omdat iemand na een beenbreuk niet meer kan fietsen;

· Pijn, leed en angst als gevolg van het ongeluk, bijvoorbeeld iemand die niet meer durft auto te rijden of lange tijd ernstige pijnklachten heeft overgehouden na een verkeersongeval.

Hoogte immateriële schadevergoeding

Omdat immateriële schade wordt berekend aan de hand van subjectieve criteria, is de hoogte van de immateriële schadevergoeding vaak lastig vast te stellen. Er zijn geen richtlijnen die kunnen helpen bij het vaststellen van de immateriële schade. Wel zijn er verschillende factoren die een rol spelen in de beoordeling van de hoogte van het smartengeld. Zo zal het bedrag bijvoorbeeld hoger uitvallen wanneer het letsel langdurig of blijvend is. Ook de leeftijd van het slachtoffer speelt een belangrijke rol. Iemand van 17 jaar die als gevolg van een ongeval nooit zal kunnen autorijden, kan een hoger bedrag aan smartengeld verwachten dan iemand van 70 jaar in een vergelijkbare situatie.

Hoogste smartengeld in Nederland

De hoogte van immateriële schadevergoeding wordt vaak overschat. Dit komt door de invloed van films, series en andere Amerikaanse toestanden. Hierin kunnen immateriële schadevergoedingen vaak oplopen tot in de miljoenen. In Nederland werd in december 2020 door de rechtbank in Rotterdam een bedrag toegewezen van 350.000,- euro aan smartengeld. Dit geldt als de hoogste vergoeding van immateriële schade in Nederland tot nu toe.

Neem gerust contact op

Hebt u te maken met letselschade door een ongeval? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek. Tijdens dit gesprek bespreken we wat uw mogelijkheden zijn en welke zaken voor u als immateriële schadevergoeding in aanmerking kunnen komen.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.