Ondanks de strenge voorschriften en richtlijnen komt het af en toe voor dat medicatiefouten worden gemaakt door medisch hulpverleners, bijvoorbeeld door onvoldoende aandacht tijdens de voorbereiding en het toedienen van de medicijnen. Hierdoor kan een verkeerde dosis worden toegediend of in zijn geheel een verkeerd medicijn worden voorgeschreven. In sommige situaties kan de medicatiefout geen kwaad, maar helaas bestaan er ook incidenten waarbij de medicatiefout onherstelbaar veel gezondheidsschade kan veroorzaken. Wie is in een dergelijk geval aansprakelijk?

Medische aansprakelijkheid

Ingeval van medicatiefouten bevindt men zich in de wereld van de medische aansprakelijkheid. De verantwoordelijkheid ligt bij de zorgverlener of apotheker die onzorgvuldig heeft gehandeld of geadviseerd. Om te beoordelen of deze hulpverlener aansprakelijk is, wordt getoetst aan het volgende criterium: heeft de zorgverlener gehandeld zoals een redelijk en bekwaam vakgenoot zou hebben gedaan in dezelfde omstandigheden of was er sprake van een complicatie/risico? Als kan worden vastgesteld dat de zorgverlener foutief heeft gehandeld, dan kan de zorginstelling aansprakelijk worden gesteld voor de schade die als gevolg van de medicatiefout is opgetreden. Dit is echter niet het geval als er sprake is van een complicatie/risico, omdat er dan geen sprake is van verwijtbaar handelen zijdens de zorgverlener.

Medisch advies

De voorgaande vraag dient te worden beoordeeld aan de hand van het medisch dossier en de feitelijke omstandigheden. Gelet op de grote rol die de medische aspecten hier spelen, is het noodzakelijk dat een medisch advies wordt ingewonnen bij een onafhankelijk medisch adviseur. Deze specialistisch adviseur gaat toetsen of er inderdaad sprake is geweest van foutief en verwijtbaar medisch handelen, of dat het een complicatie of risico betreft. Indien de medisch adviseur kan vaststellen dat de zorgverlener foutief heeft gehandeld, kan de zorginstelling met succes aansprakelijk worden gesteld.

Wat kost een medisch advies?

De kosten van een medisch advies worden soms gedekt vanuit de rechtsbijstandsverzekering. U kunt hiervoor navraag doen bij de verzekeraar alwaar uw polis loopt. Daarnaast is het mogelijk om in aanmerking te komen voor gefinancierde rechtsbijstand en een gefinancierd medisch advies. De Raad voor Rechtsbijstand verstrekt subsidies aan slachtoffers die onder een bepaalde inkomensgrens zitten. Zowel de kosten van juridische bijstand als de kosten van het medisch advies (ook wel ‘medisch haalbaarheidsonderzoek’ genoemd) worden dan vergoed door de Raad voor Rechtsbijstand. U bent slechts een inkomensafhankelijke eigen bijdrage verschuldigd.

Vragen?

Wenst u meer informatie omtrent medicatiefouten of heeft u andere letselschade gerelateerde vragen? Neem dan geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons op voor advies. Letseldirect Advocaten is gespecialiseerd in het bijstaan van slachtoffers als gevolg van een medische fout.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.