In Nederland registreert men elk jaar ongeveer 150.000 hondenbeten. In werkelijkheid zijn dit er waarschijnlijk nog veel meer. Kinderen zijn helaas vaker het slachtoffer van bijtincidenten dan volwassenen. Gelukkig eindigt niet iedere hondenbeet in het ziekenhuis, maar soms houden kinderen hier blijvende en ernstige littekens aan over. Afhankelijk van de aard van de verwondingen kan een hondenbeet bijdragen tot een levenslange angst voor honden. Voor alle gevolgen die slachtoffers ervaren van hondenbeten, zowel fysieke als mentale, is een schadevergoeding op zijn plaats. Een vergoeding in smartengeld voor de opgelopen hondenbeet is hierbij ook een mogelijkheid. 

De wettelijke grondslag van de risicoaansprakelijkheid van de bezitter van een dier ligt in artikel 6:179 Burgerlijk Wetboek:

De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.

De bezitter van een dier is volgens artikel 3:107 diegene die het dier voor zichzelf houdt. In de meeste gevallen is dit de eigenaar die tevens het dier onderhoudt.

Dat wil zeggen

Een hondeneigenaar is altijd verantwoordelijk voor de gedragingen van zijn hond, ook wanneer de bezitter alle maatregelen neemt die van hem verwacht worden. De vergoedbare schade dient door het dier te zijn aangericht. De letselschade kan direct door de hondenbeet zelf komen, maar ook door infecties, psychische klachten of zichtbare littekens, waarbij een smartengeld vergoeding voor de hondenbeet ook een rol speelt.

Wat betekent dat voor u?

Verzamel zoveel mogelijk bewijs van uw ongeval en informeer bij letsel altijd uw huisarts. Eenmaal aangetoond dat u letsels heeft wegens een hondenbeet, zullen wij de hondeneigenaar aansprakelijk stellen. In de meeste gevallen hebben hondeneigenaren een verzekering, uw schade claimen wij dan bij die verzekeraar. Mocht dit niet het geval zijn, dient u rekening te houden met het feit dat uw vergoeding betaald wordt door de hondeneigenaar. Er kan daarbij niet meer gevraagd worden dan de eigenaar bezit.

Wij bieden kosteloze juridische hulp

Hebt u letselschade opgelopen door een hondenbeet? Neem dan gerust contact op met onze ervaren letselschadeadvocaten en juristen. Hondenbeten komen regelmatig voor in onze praktijk. Wij zullen tijdens een vrijblijvend en kosteloos gesprek uw mogelijkheden bespreken en u uitvoerig advies geven.

 

Lees hier nog meer relevante artikelen:

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.