Wat is de rekening met BEM-clausule?

5 mei 2023

Het is de grootste nachtmerrie van elke ouder dat je kind betrokken raakt bij een ongeval. Helaas gebeurt het regelmatig. Als kinderen het slachtoffer worden van een ongeval en blijvend letsel oplopen, staat LetselDirect u bij tijdens het volledige letselschadetraject. Er zijn een aantal aspecten waarmee in deze zaken rekening moet worden gehouden, bijvoorbeeld de manier waarop de schadevergoeding wordt vastgesteld en betaald. De betaling moet plaatsvinden op een rekening met BEM-clausule.

Wanneer een kind ernstig letsel oploopt bij een ongeval, duurt het letselschadetraject vaak lang. De ouders maken gedurende de schaderegeling al wel de nodige kosten voor de verzorging van hun kind. Dit kan worden opgelost met voorschotten op de schadevergoeding. Met deze voorschotten kunt u uw onkosten dekken. Het is daarbij wel belangrijk om te weten dat in een letselschadezaak van een minderjarig slachtoffer de ouders voor het ontvangen van betalingen een speciale bankrekening moeten openen. Daarvoor kennen we een rekening met een zogenaamde BEM-clausule. Een BEM-clausule is verplicht als een kind een schadevergoeding ontvangt van een verzekeringsmaatschappij.

De BEM-clausule

Om te voorkomen dat de schadevergoeding voor andere zaken dan voor het minderjarige slachtoffer wordt gebruikt, moeten de voorschotten op een bankrekening met een BEM-clausule worden gestort. De afkorting BEM staat voor Belegging Erfenis en andere gelden Minderjarigen. Een BEM-clausule zet de rekening als het ware op slot totdat het slachtoffer achttien jaar wordt.

BEM-Clausule Letselschade schadevergoeding

Geld opnemen van BEM-rekening

Een BEM-clausule zorgt ervoor dat zowel het kind als de ouders niet aan het geld op de rekening kunnen komen. Geld opnemen van een BEM-rekening kan alleen met toestemming van de kantonrechter. Voor het opnemen van (een deel van) de schadevergoeding, bijvoorbeeld voor verzorgingskosten van het kind, dienen de ouders een schriftelijk verzoek in bij de kantonrechter. De kantonrechter toetst hierbij of het bedrag wel ten behoeve van het kind zal worden besteed.

Het openen van een rekening met BEM-clausule

Het openen van een bankrekening met BEM-clausule is mogelijk bij de meeste banken. Nadat de rekening is geopend krijgt u van de bank een bevestiging, die u goed moet bewaren. De verzekeraar wil hiervan namelijk een afschrift ontvangen, voordat de schadevergoeding wordt overgemaakt.

De afwikkeling van de schade

Als de partijen uiteindelijk tot overeenstemming komen over de totale schadevergoeding, moet het schikkingsvoorstel worden goedgekeurd door de kantonrechter. Het bedrag wordt daarna op de BEM-rekening gestort. Zodra het slachtoffer meerderjarig is, wordt de BEM-clausule opgeheven.

Deskundig advies

Bent u als ouder betrokken bij een letselschadezaak van uw kind en zoekt u deskundig advies? LetselDirect staat ouders en hun kinderen met raad en daad bij. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om uw zaak te bespreken.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.