Letselschade claimen via de Schadeverzekering inzittenden (SVI)
13 januari 2022
SVI
Tegenwoordig is het helemaal niet meer raar om voor het werk veel onderweg te zijn. De vraag is alleen, wat als je tijdens een van deze ritjes voor de baas een verkeersongeval krijgt. Moet je deze schade zelf betalen of valt dit onder de verantwoordelijkheid jouw baas? Goede vraag. De Schadeverzekering inzittenden (SVI) kom dan in beeld.
Schadevergoeding claimen via schadeverzekering inzittenden letselschade
Al ruim 15 jaar werken wij in de letselschade branche en wij hebben dagelijks te maken hebben met dit soort letselschade zaken en dergelijke vragen. Wat wij onze cliënten en vrienden veelal als tip meegeven is: sluit voor een paar euro extra een SVI (schadeverzekering inzittenden) af. Het kan namelijk een hele goede en handige verzekering zijn. Wij leggen uit waarom.
Bij de meeste autoverzekeraars kun je een inzittendenverzekering afsluiten voor zo’n €4 tot €5 per maand extra. Hiermee verzeker je jezelf en je passagiers voor de financiële gevolgen van een verkeersongeluk, bijvoorbeeld bij letselschade of invaliditeit.
Een Schadeverzekering inzittenden (SVI) is niet verplicht, maar dus zeker wel het overwegen waard. Indien je te maken krijgt met letselschade door een ongeval, kun je namelijk een beroep doen op de SVI verzekering. Ook als je het ongeluk zelf hebt veroorzaakt. Daarnaast zijn ook de passagiers meeverzekerd en ook zij kunnen dan een beroep doen op jouw SVI verzekering. Ze zijn immers inzittenden van het voertuig ten tijde van het ongeval. De letselschade is dan gedekt via de SVI verzekering. Wel zo fijn uiteraard.
Een inzittendenverzekering is dus niet verplicht maar wel heel belangrijk voor de bestuurder die zelf een ongeluk veroorzaakt en de inzittenden van het voertuig. Via de inzittendenverzekering kun je in dat geval de schade verhalen.
Hoge Raad over de Schadeverzekering inzittenden (SVI)
Als we een artikel erbij pakken van de Hoge Raad dan zijn er al drie voorbeelden waarin een verzekeringsverplichting bestaat voor de werkgever ten aanzien van zijn werknemers.
1. als je als bestuurder van een motorvoertuig betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval;
2. als fietser of voetganger schade hebt geleden als gevolg van een (verkeer)ongeval waarbij een of meerdere voertuigen zijn betrokken;
3. als fietser schade hebt geleden als gevolg van een eenzijdig fietsongeval.
Dus wanneer een werkgever geen adequate verzekering (SVI) heeft afgesloten en één van de bovenstaande ongevallen doet zich voor, dan is hij tekortgeschoten in zijn zorgplicht. De werkgever is dan verplicht om de schade te vergoeden. Het is dus ook voor werkgevers erg belangrijk (en dus zelfs verplicht) om een goede verzekering af te sluiten voor de werknemers. Anders loop je een groot risico. Als werkgever wil je niet te maken krijgen met een forse schadeclaim door een van je werknemers. Goed verzekeren, belangrijk dus.
Hulp nodig van een letselschade advocaat? Bel ons gerust op 085 0606 999. U kunt nu ook met ons Appen. Stuur ons een berichtje op 06 1461 9291. Binnen enkele ogenblikken reageren wij op uw bericht.