Een kop-staartbotsing is een van de meest voorkomende ongevallen op de Nederlandse wegen. In deze situatie botst een voertuig achter op een ander voertuig, met alle gevolgen van dien. Naast een fikse autoschade kunnen de bestuurders en overige inzittenden van de voertuigen ook letsel oplopen. Wie draait op voor deze schade? Dat is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.


Wie is aansprakelijk?
Het uitgangspunt is dat de bestuurder van het achterop rijdende voertuig aansprakelijk is voor de schade. Een bestuurder dient op grond van artikel 19 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens immers voldoende afstand te houden van zijn voorganger, zodat hij zijn voertuig indien nodig tijdig tot stilstand kan brengen. Wanneer kan worden bewezen dat het achterliggende voertuig onvoldoende afstand hield, kan de schade worden verhaald op de WAM-verzekering van deze bestuurder.

Er bestaan echter ook situaties waarin het achterop rijdende voertuig geen schuld valt te verwijten en dus niet aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeval. Denk aan een situatie waarbij iemand wordt afgesneden en daardoor niet in staat is om voldoende afstand te houden of te remmen. Ook wanneer de voorganger zonder geldige reden plotseling remt, valt de schade niet direct te verhalen bij de achterop rijdende bestuurder. De laatste uitzondering waarbij geen schuld valt te verwijten, betreft het remmen van de voorganger voor een oranje of groen verkeerslicht, terwijl dit eigenlijk niet meer kon.

Vul altijd een schadeformulier in
Afhankelijk van de omstandigheden van het ongeval zal dus worden bepaald wie de aansprakelijkheid voor de kop-staartbotsing moet dragen. De achterop rijdende bestuurder blijkt in de praktijk echter vaak de dupe. Het is belangrijk om na een kop-staartbotsing altijd samen met de andere partij het schadeformulier in te vullen, teneinde discussie omtrent de schuldvraag te voorkomen. U doet er ook zeker goed aan om een advocaat of jurist in de arm te nemen om duidelijkheid te verkrijgen over uw rechtspositie.

Welke schade kunt u verhalen?
Naast de autoschade kunnen tevens de bijkomende kosten die zijn ontstaan door opgelopen letsel worden verhaald op de WAM-verzekering van de aansprakelijke partij. Denk hierbij aan medische kosten, reiskosten, inkomensverlies, vergoeding voor huishoudelijke hulp of studievertraging. Daarnaast heeft u in bepaalde gevallen recht op een vergoeding voor immateriële schade, ook wel smartengeld genoemd. Ter onderbouwing van deze schadeposten is het van belang dat uw letsel goed is onderzocht en gedocumenteerd door uw medisch behandelaars en dat u bonnetjes en rekeningen goed bewaart.

Schadeverzekering Inzittenden, een extra vangnet
Indien u er zeker van wilt zijn dat uw letselschade wordt vergoed ingeval van een kop-staartbotsing, raden wij u aan om voor een klein bedrag extra per maand een Schadeverzekering Inzittenden (SVI) af te sluiten. Een SVI-verzekering dekt namelijk altijd de schade van de bestuurder en de passagiers, ongeacht wie het ongeval veroorzaakt heeft. Hierdoor heeft u altijd een vangnet ingeval u betrokken raakt bij een ongeval.

Slachtoffer van een kop-staartbotsing?
Heeft u vragen over het voorgaande, of over een ander soort ongeval? Neem dan geheel kosteloos en vrijblijvend contact op met Letseldirect. Onze advocaten en juristen beantwoorden graag uw vragen en geven u uitvoerig advies.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.