Bevroren of beslagen ruit

8 februari 2022

We zitten midden in de periode van donkere en koude dagen. U bent nog niet gewend om uw auto in de vroege ochtend in een bevroren toestand aan te treffen. Nu bent u door de kou al iets langer binnengebleven en dus net te laat van huis vertrokken. U krabt een deel van het ijs van uw ramen af en besluit naar uw werk te vertrekken. Al snel komt u erachter dat u slecht zicht hebt en dat uw voorruit volledig begint te beslaan. Aangezien u aan de late kant bent, besluit u door te rijden. De condens op de ruit zal immers toch wel snel wegtrekken?

Een ongeluk zit echter in een klein hoekje, zo ook op deze vroege ochtend. Aangezien alleen uw kant van het raam ijsvrij is gemaakt, is het zicht aan de rechterkant nihil en ziet u een auto van rechts volledig over het hoofd. Een botsing is onvermijdelijk.. Wat zijn de gevolgen van dit ongeval, dat veroorzaakt is door het rijden met een deels beslagen of bevroren ruit?

Voldoende zicht is verplicht

Volgens artikel 5.2.44 Regeling voertuigen, dienen voertuigen die na 30 september 1971 in gebruik zijn genomen te zijn voorzien van een goed werkende installatie ter ontdooiing en ontwaseming van de voorruit. Daarnaast moet de bestuurder van een voertuig voldoende zicht naar voren en opzij hebben door de voorruit en de voorste zijruiten. Ook dient de bestuurder voldoende zicht te hebben op het naast en achter hem gelegen weggedeelte met behulp van de voor dat voertuig voorgeschreven spiegels, of met een camera-monitorsysteem. Dit blijkt uit artikel 5.18.4 Regeling voertuigen.

https://wetten.overheid.nl/BWBR0025798/2021-10-29

Indien u rijdt met slecht zicht, mag de politie u hiervoor een boete opleggen. Voor het rijden met slecht zicht bedraagt de boete € 250,-. Hierbij zijn ook de zijspiegels van belang. Op het moment dat deze uw zicht belemmeren kan de politie u hier € 140,- voor aanrekenen. Tevens kunt u een boete krijgen voor het rijden met sneeuw op uw dak of uw kenteken. Als we dit allemaal bekijken en optellen, komen we tot de conclusie dat het eenvoudigweg erg belangrijk is om uw volledige auto ijs- en sneeuwvrij te maken voordat u de openbare weg opgaat.

Wat zegt de wet nog meer?

Artikel 6 Wegenverkeerswet 1994 stelt:

Het is een ieder die aan het verkeer deelneemt verboden zich zodanig te gedragen dat een aan zijn schuld te wijten verkeersongeval plaatsvindt waardoor een ander wordt gedood of waardoor een ander zwaar lichamelijk letsel wordt toegebracht of zodanig lichamelijk letsel dat daaruit tijdelijke ziekte of verhindering in de uitoefening van de normale bezigheden ontstaat.

Dit betekent dat op het moment dat u een ongeval veroorzaakt waarbij een slachtoffer letsel oploopt, de rechter zal oordelen of u in strijd hebt gehandeld met bovengenoemd artikel.

Neem tijd voor vrij zicht

Daarom wijzen wij u erop om met deze koude dagen altijd op tijd te vertrekken vanuit huis. Dan hebt u zeker genoeg tijd om uw autoruiten helemaal ijsvrij te maken en kunt u zonder beslagen ruiten de weg op. Natuurlijk is het ook verstandig om uw snelheid aan de weersomstandigheden aan te passen.

Hebt u vragen over dit onderwerp of over een ander ongeval? Neem dan kosteloos en vrijblijvend contact op via 085-0606999. Onze advocaten en juristen staan u graag te woord!

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.