Een ongeluk op de werkvloer kan uw hele leven veranderen. Van blijvende pijn en mobiliteits­beperkingen tot onzekerheid over uw inkomen: de gevolgen zijn ingrijpend en vaak langdurig. Toch staat u er juridisch niet alleen voor. Op deze pagina leest u wat blijvende letselschade inhoudt, wanneer de werkgever aansprakelijk is en welke schadevergoeding u kunt verwachten.

Bereken hier gratis een indicatie van je letselschadevergoeding

Wat is blijvende letselschade?

Blijvende letselschade is elk lichamelijk of psychisch letsel dat niet (volledig) herstelt en uw dagelijkse leven blijvend beïnvloedt. Denk aan het verlies van een vinger door een zaagmachine, chronische rugklachten na een val van een steiger of blijvend gehoorverlies door langdurige blootstelling aan lawaai. Behalve de medische beperkingen spelen ook sociale en financiële gevolgen een rol: uw werkvermogen daalt, hobby’s worden onmogelijk en u heeft misschien levenslang therapie of hulpmiddelen nodig.

Aansprakelijkheid bij blijvend letsel

Werkgevers hebben op grond van artikel 7:658 BW een vergaande zorgplicht: zij moeten een veilige werkplek, deugdelijke machines en duidelijke instructies bieden. Lijdt een werknemer schade tijdens het werk, dan is de werkgever in principe aansprakelijk, tenzij hij kan aantonen dat hij álle redelijke maatregelen heeft genomen of dat het letsel het gevolg is van “opzet of bewuste roekeloosheid” van de werknemer. Die bewijslast ligt bij de werkgever en wordt in de praktijk zelden gehaald.

Bijvoorbeeld:
Een heftruckchauffeur botst in een slecht verlichte loods tegen een stapel pallets en loopt een dwarslaesie op. Zijn werkgever had de looproutes niet gemarkeerd en de lampen werkten niet goed. Ondanks dat de werknemer vertrouwd was met de loods, is de werkgever aansprakelijk wegens gebrekkige veiligheids­omstandigheden.

Alleen in uitzonderlijke gevallen, zoals roekeloos gedrag (bv. het verwijderen van een beschermkap ondanks herhaalde waarschuwingen), kan de werknemer (mede) aansprakelijk zijn.

Hoeveel schadevergoeding kan ik verwachten bij blijvend letsel?

De hoogte van de vergoeding hangt af van de ernst van het letsel, uw leeftijd, beroep en de mate waarin u arbeidsongeschikt raakt.

Materiële schade

  • kosten van operaties, revalidatie, medicatie en hulpmiddelen (bijv. rolstoel of woningaanpassing);
  • inkomensverlies, pensioenbreuk en gemiste promoties;
  • kosten voor huishoudelijke hulp, kinderopvang of tuinonderhoud;
  • toekomstige zorg- en begeleidingskosten.

Immateriële schade (smartengeld)

Dit is een financiële compensatie voor pijn, verdriet en verlies aan levensvreugde. Bij ernstige, blijvende beperkingen kan smartengeld oplopen tot enkele tienduizenden euro’s. Zo kende de rechter in 2024 een bedrag van € 45.000 toe aan een 38-jarige lasser die na een explosie blijvend zichtverlies opliep in één oog.

U kunt binnen enkele minuten zelf een eerste indicatie krijgen via onze rekentool

Kan een bedrijfsongeval verjaren?

Ja. Volgens de Nederlandse verjaringstermijn moet u binnen vijf jaar nadat u weet — of redelijkerwijs had kunnen weten — wie aansprakelijk is, uw claim indienen. Daarnaast geldt een absolute termijn van twintig jaar na de dag van het ongeval. Wacht dus niet te lang; na verloop van de termijn kan de wederpartij zich op verjaring beroepen en vervalt uw recht op schadevergoeding.

Juridische hulp bij letselschade

Onze letselschade-advocaten begeleiden u van A tot Z: van het vaststellen van aansprakelijkheid en het verzamelen van medische en financiële stukken tot het onderhandelen met de verzekeraar of, indien nodig, procederen bij de rechtbank. U betaalt niets voor onze dienstverlening; onze kosten worden verhaald op de aansprakelijke partij. Zo kunt u zich volledig richten op uw herstel, terwijl wij de juridische en financiële afwikkeling regelen.

Vragen? Bel 085-0606999 of stuur ons een bericht via: Contact

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.