Als passagier betrokken bij een auto-ongeluk in het verkeer. Heb ik recht op een schadevergoeding?

8 februari 2022

Schuldloze derden

Als u als passagier of bijrijder betrokken bent geraakt bij een ongeluk in het verkeer, dan bent u in dat geval de schuldloze derde. Dat betekent dat u betrokken bent geweest bij het verkeersongeval maar dat u verder geen enkel verwijt kan worden gemaakt voor het ontstaan van het ongeval. Met andere woorden; u heeft geen schuld aan het ongeval. Dat sluit natuurlijk niet uit dat u letselschade kunt hebben.

Letselschade verhalen als schuldloze derde bij een verkeersongeluk

Als u als schuldloze derde betrokken was bij een ongeluk, dan was u op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Op grond van de zogenaamde Bedrijfsregeling Schuldloze derde (bedrijfsregeling 7) kan uw schade worden verhaald bij de verzekeraar van het voertuig waarin u zich ten tijde van het ongeval bevond. Ook indien er nog onduidelijkheid bestaat omtrent de aansprakelijkheid voor het ontstaan van het ongeval. U kunt dus direct bij de verzekeraar van het voertuig terecht om uw schade te claimen. De regeling schuldloze derde wil op deze wijze voorkomen dat uw schade wellicht niet wordt behandeld omdat er nog onduidelijkheid bestaat of discussie is tussen de betrokken verzekeraars over de aansprakelijkheid van het ongeval. Achter de schermen wordt onderling tussen de betrokken verzekeraars geregeld dat de aansprakelijke partij uiteindelijk alsnog opdraait voor de schade. Uw schadevergoeding wordt dus alsnog bij de aansprakelijke partij verhaald, indien die er is uiteraard. Ondertussen heeft u wel al een schadevergoeding ontvangen en heeft u dus niet hoeven te wachten totdat de aansprakelijkheid duidelijk was. De schuldloze derde mag dus nooit het slachtoffer zijn van een discussie tussen verzekeraars. De regeling voorkomt dat op deze wijze.

Buiten uw schuld betrokken bij ongeval?

Bent u het slachtoffer van een ongeval zoals bijv. een aanrijding met de auto? Heeft u daardoor letselschade en heeft u geen schuld aan het ongeval? Dan bent u dus schuldloze derde en komt uw schadevergoeding in de meeste gevallen in aanmerking voor schadevergoeding. Laat u dus goed begeleiden door een letselschade advocaat of jurist. Bij Letseldirect hebben we de benodigde kennis en ervaring om u zo goed mogelijk bij te staan bij het verkrijgen van uw schadevergoeding.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.