Kan ik een whiplash oplopen bij een auto-ongeluk met lage snelheid?

8 februari 2022

Whiplash na een auto-ongeluk met lage snelheid

In veel gevallen ontstaan er na een auto-ongeluk diverse klachten. Deze klachten kunnen onder andere zijn; hoofdpijn, nekpijn, rugpijn, braken, problemen met concentreren e.d. Meestal wijzen deze klachten op een whiplash (acceleratie-deceleratie trauma). Door een heftige slingerbeweging van het hoofd verreken de spieren rondom de wervelkolom van de hals en de nek. Dit whiplash trauma ontstaat in de meeste gevallen door een kop-staartbotsing bij een auto-ongeluk (achterop aanrijding). Indien bovengenoemde klachten na een dergelijk auto-ongeluk optreden, mag worden aangenomen dat de klachten het gevolg zijn van het auto-ongeluk. Er bestaat dan een zogenaamd ‘causaal verband’ tussen de klachten en het ongeval. Met andere woorden: aangenomen mag worden dat de klachten het gevolg zijn van het auto-ongeluk.

Maar hoe zit het dan bij een auto-ongeluk met lage snelheid?

Bij letselschade als gevolg van een auto-ongeluk met lage impact, is er vaak discussie tussen het slachtoffer en de verzekeraar. Verzekeraars zijn vaak van mening dat een auto-ongeluk met lage impact geen whiplash kan veroorzaken. De impact van de aanrijding zou te laag zijn om de klachten te kunnen veroorzaken. Als gevolg wil de verzekeraar soms een Delta V onderzoek instellen. Dit onderzoek is erop gericht om de impact van het auto-ongeluk te onderzoeken. Om deze impact te bepalen wordt er gekeken naar de situatie, de schade aan auto, het type auto, de snelheid e.d. Als conclusie wordt er een maximum en minimum impactsnelheid gegeven (onder- en bovengrens in km. per uur). Indien er sprake is van een lage impact is de verzekeraar vaak van mening dat het letsel niet het gevolg is van het auto-ongeluk. Dus de klachten zijn volgens de verzekeraar niet ontstaan door de aanrijding. Dat brengt met zich mee dat de verzekeraar slechts weinig of niets aan schadevergoeding wil betalen.

Wat vindt de rechter hiervan?

In een recente uitspraak verwerpt de rechtbank het standpunt van verzekeraar ASR. ASR pleit in deze kwestie dat er geen causaal verband bestaat tussen de klachten en een auto-ongeval met lage impact (Delta V). De rechtbank is van mening dat een lage impact op zichzelf niet betekent dat er geen klachten als gevolg van het ongeval kunnen ontstaan. Volgens de rechtbank kunnen dus ook bij een auto-ongeluk met lage snelheid klachten ontstaan. Met andere woorden; er kan sprake zijn van causaal verband tussen de klachten en het auto-ongeluk. De lage Delta V is slechts een omstandigheid die een rol kan spelen bij de vraag in hoeverre de klachten in verband staan met het ongeval. De rechtbank komt in deze kwestie tot het oordeel dat er sprake is van een whiplash syndroom. Ook overweegt de rechtbank dat het slachtoffer deze klachten vóór het ongeval niet had en een achterop aanrijding deze klachten kan veroorzaken. Het causaal verband tussen de klachten en het ongeval is daarmee aanwezig. Als gevolg dient ASR een bedrag van € 15.000,- als voorschot aan het slachtoffer te vergoeden.

ASR is het niet eens met de rechtbank en gaat vervolgens naar het hof. Het hof deelt de mening van de rechtbank. Een lage Delta V betekent op zichzelf nog niet dat er geen causaal verband is. Het causaal verband tussen de klachten en het auto-ongeval kan er alsnog zijn. Over de vraag of en in hoeverre de klachten van het slachtoffer in causaal verband staan met het ongeval, heeft het hof nog geen arrest gewezen. Daarvoor wil het hof eerst een aantal deskundigen om advies vragen.

Letselschade advocaat na een auto-ongeluk met lage snelheid.

Heeft u te maken met letselschade als gevolg van een auto-ongeluk met een lage impact en bent u op zoek naar een letselschade advocaat of jurist om uw belangen te behartigen? Dan kunt u uiteraard bij ons terecht. Wij hebben de juridische kennis en de benodigde ervaring om uw whiplash na een auto-ongeval met lage impact aan te tonen. In diverse zaken hebben wij deze discussie met de verzekeraars al gevoerd en telkens uitstekende resultaten bereikt. Dat kunnen wij uiteraard ook voor u doen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend intakegesprek of telefonisch advies. Al onze diensten zijn geheel gratis.

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.