De fietshelm verplichten?

14 december 2022

De fietshelm kan veel verkeersslachtoffers voorkomen, maar een helmplicht stuit (nog) op veel weerstand

 

Het aantal verkeersslachtoffers met ernstig letsel is in Nederland in de afgelopen tien jaar met 18 procent gestegen. Dat blijkt uit een recent onderzoek van kenniscentrum VeiligheidNL. Vorig jaar zijn maar liefst 110.000 verkeersslachtoffers behandeld in het ziekenhuis, waarvan 66.600 met ernstig letsel. Een derde van de slachtoffers met ernstig letsel is een fietser van 55 jaar of ouder.

Hoofd- en hersenletsel komt helaas nog veel voor bij fietsers. Van alle fietsers in Nederland die ernstig gewond raken door een fietsongeval, heeft bijna een derde te maken met hoofd- of hersenletsel. Bij fietsongevallen waarbij een motorvoertuig betrokken is, loopt bijna de helft van de fietsers hoofd- of hersenletsel op. Bij fietsongevallen zonder motorvoertuig geldt dat nog altijd voor meer dan een kwart.

Positieve effecten van de fietshelm

Het Nederlandse expertisecentrum voor verkeersveiligheid SWOV heeft ingeschat dat het aantal verkeersslachtoffers in ons land flink zal dalen als alle fietsers altijd een fietshelm dragen. Het aantal verkeersdoden zou dan dalen met ongeveer 85 en het aantal ernstig verkeersgewonden met ongeveer 2.500 per jaar.

Geen draagvlak voor helmplicht

Het probleem is wel dat er in Nederland vrijwel geen steun is voor een algemene fietshelmverplichting, zelfs niet bij verkeersorganisaties als de Fietsersbond en de ANWB. Veelgehoorde argumenten tegen een verplichting zijn dat het effect wordt overschat doordat fietsers (en andere verkeersdeelnemers) zich onveiliger gaan gedragen en dat weliswaar hoofdletsel tegen wordt gegaan, maar dat nekletsel zich dan vaker zal voordoen. Ook bestaat de de aanname dat een helmplicht leidt tot een afname van het fietsgebruik. Vanwege het gebrek aan draagvlak voor de maatregel zal de invoering van een fietshelmplicht hoogstwaarschijnlijk niet op korte termijn worden ingevoerd.

Letselschade door een verkeersongeval

Als u als fietser betrokken bent geraakt bij een verkeersongeval en daardoor letsel hebt opgelopen, dan kunt u in de meeste gevallen de schade verhalen op de veroorzaker van het ongeval. Of u wel of geen helm droeg doet niet ter zake.

Het verhalen van uw schade kan vrij complex zijn en de regeling kan problematisch verlopen. Dat komt omdat verzekeraars het liefst zo weinig mogelijk uitkeren. Daarom is deskundige hulp bij het claimen van een schadevergoeding van groot belang.

De hulp van Letseldirect

Bij Letseldirect werken gespecialiseerde letselschadeadvocaten en -experts. Samen met u doorlopen wij alle stappen zodoende uw volledige schade vergoed te krijgen. Vanaf het begin tot het einde staan wij u deskundig bij. Ook helpen wij u uw leven weer op te pakken, bijvoorbeeld door het aanvragen van voorzieningen. Wij beschikken over een groot netwerk van specialisten die u op allerlei aspecten kunnen adviseren en bijstaan. Zo werken wij geregeld samen met arbeidsdeskundigen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.

Onze kosten verhalen wij ook bij de verzekeraar van de veroorzaker. Zo blijft onze hulp voor u kosteloos. Dat is een geruststellende gedachte.

Meer weten?

Wilt u meer informatie of advies over uw letselschadezaak? Neemt u dan gerust vrijblijvend advies met ons op. We helpen u graag!

Schadevergoeding berekenen

Benieuwd naar de mogelijke vergoeding van uw schade? Op onze website krijgt u direct een indicatie.

Berekenen uw vergoeding
Google

Ruim 2.000 succesvolle trajecten

Lees de ervaringen van andere mensen die wij hebben geholpen.

  • Wij werken door heel Zuid-Nederland
  • Maximale schadevergoeding
  • Uw zaak direct in behandeling

Vertel ons wat er is gebeurd.
Dat kost u niets!

We gebruiken uw gegevens alleen voor het gevraagde contact. Lees onze privacyverklaring.

Liever telefonisch advies?

085 - 0606999
Wij zijn 24/7 bereikbaar en staan direct voor u klaar bij letselschade.